top of page
Zoeken
  • Frank N.M. Groot

Laat Socrates je eens helpen bij het onderzoeken van de vooronderstellingen

Bijgewerkt op: 22 apr. 2021


Socrates zei ruim 2400 jaar geleden al dat ‘het niet onderzochte leven niet de moeite waard is om geleefd te worden’. Een mooi recent (!) opstapje om de binnen het eigen managementteam de impliciete vooronderstellingen expliciet te maken.

Vooronderstellingen die wij hanteren zou je met evenveel gemak oordelen kunnen noemen. Vooronderstellingen geven gemak en snelheid, want zonder deze zouden we elke beslissing die wij nemen aan een gedegen en diepgaand onderzoek moeten onderwerpen. Bij veel (kleinere) beslissingen lijkt dat in eerste instantie wellicht dan ook niet nodig. Maar veel kleinere beslissingen bij elkaar en zeker de eerste beslissing in een reeks van elkaar opvolgende beslissingen rondom eenzelfde vraagstuk levert echter ook een grote beslissing op met soms vergaande impact. En die kleinere beslissingen binnen een reeks worden vaak vanuit een automatisme genomen. Een automatisme voortkomend uit impliciete vooronderstellingen die wij allemaal hebben. Vooronderstellingen over het gedrag van medewerkers (‘dat doen zij toch niet uit zichzelf’), over markten (‘we zitten nu eenmaal in een prijsgevoelige markt’), over de cijfers (‘onze marge staat al onder druk), over klanten (‘we hebben nu eenmaal 'hop on-hop off' klanten’) etc. Het is meestal een lange lijst.

Dergelijke vooronderstellingen kunnen waar of onwaar zijn, helpen of juist niet helpen en waar zijn binnen een bepaalde tijd en context maar in de huidige context bijvoorbeeld niet meer. Maar je weet het niet en zeker niet van elkaar binnen een managementteam totdat je de vooronderstellingen met elkaar onderzoekt en expliciet en scherp maakt tijdens een dialoog. Niet alleen vooraf bij een te nemen complexere en impactvolle beslissing maar juist ook eens tijdens een apart te plannen MT-sessie die dan volledig los staat van de dagelijkse hectiek. De daaruit voortvloeiende lijst van de meest belangrijke vooronderstellingen gebruik je dan binnen het managementteam elke keer of in ieder geval met enige regelmaat, om met elkaar de relevante vooronderstellingen te checken en elkaar scherp te houden bij het nemen van beslissingen of een reeks van beslissingen.

Wil je hier meer achtergrondinformatie over? Lees ‘Predictably Irrational’ van Dan Ariely (hoogleraar Cognitive Neuroscience, Duke University). In mijn boek 52 patroondoorbrekende denktechnieken voor managers vindt je de denktechniek ‘Vooronderstellingen’ die helpt om juist een innovatieve ‘twist’ te geven aan vooronderstellingen.

#besluitvorming #besluitvormingsproces #breinkennis #effectievebesluitvorming

28 weergaven0 opmerkingen
bottom of page