top of page
Zoeken
  • Frank N.M. Groot

Multi-tasken? Gewoon maar even niet doen! Focus!

Bijgewerkt op: 9 jan. 2020


Ons brein is niet ontworpen om te multi-tasken. Ons brein werkt optimaal als een seriële processor en niet als een parallelle processor. Goed nieuws want het heeft met leeftijd of geslacht niets te maken. Helaas dus echter voor de dames: ook vrouwen kunnen maar beter niet multi-tasken. Weer een mythe in stukjes gevallen als gevolg van de steeds maar weer toenemende hoeveelheid wetenschappelijk breinonderzoek.

Zelfs taken die weinig met elkaar te maken hebben kunnen wij slecht tegelijkertijd uitvoeren. Het gaat hierbij natuurlijk wel om cognitieve taken. Ademhalen en lezen gaat immers prima samen. Maar probeer maar eens al lopende 162 te delen door 18. Je staat dan geheid even stil! Eenvoudigere rekensommetjes kun je wel al lopende oplossen, maar als het ook maar iets ingewikkelder wordt dan stop de eerder als waarheid aangenomen parallelle processing. De prijs voor het tegelijkertijd uitvoeren van meerdere taken? Je wordt langzamer, maakt fouten en het stressniveau neemt toe. Er blijkt dan ook echter helemaal geen sprake te zijn van multi-tasken, het brein switch gewoon supersnel van de ene naar de andere taak. Bij relatief eenvoudige taken gaat dit ongemerkt maar wanneer er sprake is van ook maar iets toenemende complexiteit dan wordt dit overschakelen zeer tijdsintensief en ook duidelijk waarneembaar. Multitasken zorgt voor een fors verlies van aandacht, als je de aandacht verlegt van de ene naar de andere taak dan blijkt uit onderzoek dat er gemiddeld 20 minuten nodig is om weer op het oorspronkelijke niveau van aandacht te komen.

Mijn ervaring rond de gemiddelde managementtafel is dat veel mensen tegelijkertijd vergaderen en ook nog even hun mail checken en afhandelen: het effect daarvan laat zich gemakkelijk raden. Focus je dus! Een simpele methodiek voor de voorzitter: zorg na elk blok (een aantal gelijksoortige agendapunten of een tijdsblok) voor een mailpauze van 5 minuten. Een ander voorbeeld: de ‘mijn deur staat altijd open’ managementhouding heeft een hoge aaibaarheidsfactor en lijkt ook op het eerste gezicht op een prijzenswaardige basishouding maar is in de praktijk gewoon minder effectief en ook niet wenselijk: plan duidelijke tijdstippen wanneer de deur open staat en communiceer dit en wanneer je geconcentreerd wilt en moet werken aan dat memo of vraagstuk, sluiten maar die deur! Geen deur? Zoek een plek waar je niet onderbroken kunt worden.

Wel kan ons brein dus uitstekend switchen van taak naar taak: serieel dus en niet parallel. Prof. dr. Jan Theeuwes (hoogleraar cognitieve psychologie van de VU) noemt dit dan ook ‘Switchtasking’. Swittchtasking is een van de bouwstenen die o.a. ten grondslag ligt aan de denkmethodieken in mijn boek Patroondoorbrekende denktechnieken. Focus d.m.v. een te gebruiken denktechniek als managementteam op:

  1. een specifiek doel m.b.t. de noodzakelijke besluitvorming (visievormend en explorerend òf juist beslissend en convergerend)

  2. het maken van een heldere keuze of het vraagstuk rationeel òf juist intuïtief aangevlogen moet worden

  3. het gestructureerd en vasthoudend doorlopen van de stappen van de denkmethodiek.

#besluitvorming #breinkennis #multitasken

21 weergaven0 opmerkingen
bottom of page